Heet van de naald

Dik zijn is doodnormaal!  


De moderne mens leeft in een obesogene omgeving

Als je koelkast vol zit met eten en de supermarkten verkopen vrijwel alleen maar relatief suiker- en vetrijke voeding, hoe normaal is het dan om alleen maar een blaadje sla en een mager stukje vlees te eten?

Je bent pas echt abnormaal, of beter gezegd bijzonder, als je in een dergelijke omgeving:

·         slank blijft
·         alleen gezond en matig eet
·         regelmatig beweegt

Vanuit de evolutie kunnen we eenvoudig verklaren hoe het komt dat we (te)veel eten  en waarom te (te) weinig bewegen.
Lees meer...
 

Pluralisme in de gezondheidszorg in plaats van integratie!

Steeds vaker krijgen  we als acupuncturisten te horen dat we ons  vak “evidence based” zouden moeten maken. Dat wil zeggen dat de behandelingen die we geven wetenschappelijk bewezen effectief moeten zijn. Evidence based geneeskunde is gebaseerd op het klinische, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek. Dat wil zeggen dat er minstens twee groepen patiënten moeten zijn. Eén groep die het medicijn of de therapie echt ondergaat. De experimentele groep. Daarnaast één groep die een nepmedicijn of een nepbehandeling (placebo) krijgt. De controle groep. De deelnemers worden op basis van toeval aan de groepen toegewezen. Zowel de deelnemende patiënten als de behandelend artsen  weten niet wie de echte en wie de neptherapie krijgt, vandaar dubbelblind. Het zijn met name de reguliere geneeskunde en de zorgverzekeraars die de evidence based eis stellen aan het zogenaamde alternatieve veld, tegenwoordig samengevat onder de internationale noemer Complementaire Alternatieve Geneeskunde, oftewel CAM (Complementary Alternative Medicine).

Om te beginnen wil ik daar twee dingen over kwijt:

Lees meer...
 

Yang Sheng Fa, op weg naar een gezond en lang leven!

De kennis om gezond oud te worden, of zoals wij hier in het Westen zouden zeggen: zonder “ouderdomskwalen”, is een basis element van de Chinese filosofie en geneeskunde. Het verlangen naar een gezond en lang leven is zo oud als de geneeskunde zelf! Niemand wil een lang leven als dat gepaard gaat met pijn, ziekte en lijden. Oud worden is een zegen mits we tot het einde toe in voldoende mate kunnen beschikken over onze lichamelijke en geestelijke  vermogens. Levensverwachting en gezondheid zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Als gevolg van een toegenomen voedselaanbod, een minder zwaar leven en betere, voortdurend innoverende medische technologie, is onze levensverwachting de laatste jaren drastisch gestegen.

Lees meer...
 

Zo gezond mogelijk oud worden middels Yang Sheng

In de blogs van de laatste paar weken heb ik een lans gebroken voor het voorkomen van welvaartsziekten, omdat deze verantwoordelijk zijn voor 25% van de totale kosten van gezondheidszorg. Deze kosten zullen voor 2013 uitkomen op ongeveer 100 miljard (!) Euro. Preventie, met onder meer toepassing van traditionele Chinese preventieprincipes, zal een  belangrijke rol kunnen gaan spelen in het proces dat nodig is om deze kostenspiraal om te buigen.

Natuurlijk speelt ook de toename van het aantal zogenaamde “ouderen” een belangrijke rol in het totale kostenplaatje van onze gezondheidszorg. Met deze term wordt de “60 plusser” bedoeld. In deze blog wil ik een paar cijfers opvoeren met betrekking tot de zogenaamde vergrijzing van onze samenleving. Is dat nodig? Jazeker, want de wereldbevolking wordt gemiddeld ouder. De beschikbaarheid van voldoende voedsel en van de toegenomen medische kennis heeft naar alle waarschijnlijkheid daaraan bijgedragen. Daarnaast  spelen in onze westerse wereld ook de afnemende vruchtbaarheid en cultuurmaatschappelijke veranderingen ontegenzeglijk een rol. De anticonceptiepil heeft meer gedaan dan alleen ons seksueel vrij gemaakt. Wij krijgen later kinderen en bovendien minder kinderen dan slechts enkele tientallen jaren geleden. 

Lees meer...
 

Chinese Geneeskunde in (bijzonder) kort bestek!

In mijn wekelijkse blogs breek ik al enige tijd een lans voor de noodzaak om het fundamentele denken met betrekking tot ons gezondheidszorgstelsel te veranderen. Met name pleit ik voor een verschuiving van aandacht voor ziektebestrijding en zorgverlening in de richting van gezondheid en het daarbij behorend gezond en verantwoordelijk gedrag.

Natuurlijk ben ik van mening dat Chinese Geneeskunde daaraan een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren.

In de komende blogs wil ik daar ook wat dieper op ingaan. Om dat te kunnen doen moet ik eerst, zij het zeer in het kort, proberen uit te leggen waar het in de Chinese geneeskunde om gaat. Dus zoals de titel al aangeeft: Chinese Geneeskunde in een zeer bijzonder kort bestek: De Vijf Bouwstenen van de Traditionele Chinese Geneeskunde.


Een belangrijk axioma binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) luidt: “Bij pijn is er geen circulatie. Als er circulatie is, is er geen sprake van pijn”

 

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 5
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin 

Acupunctuur effectief bij:

Spier- en gewrichtklachten
sadasd
Spanning- en stressklachten
Erectie en prostaatproblemen
Gynaecologische klachten
Acupunctuur voor kinderen
Cosmetische acupunctuur
Stoppen met roken
Gezond afvallen
Test uzelf